Home Je baby dragen

Geborgenheid

Als mama van een premature baby had ik altijd het gevoel dat mijn zwangerschap als het ware van mij werd afgenomen. Ik heb achteraf lang en veel tijd met mijn dochtertje nodig gehad om dit te kunnen verwerken. Toen ze na een hele periode ziekenhuis eindelijk thuis kwam, kregen we de tip om een draagdoek te gebruiken. Dat intiem gevoel heeft emotioneel veel betekend voor ons en ook praktisch bleek het een hele hulp.

Toen erna zusje Hasse kwam en door erge reflux en allergieën heel moeilijk sliep, had ik alweer een reden om me in het dragen te verdiepen. Voor een baby die moeilijk slaapt of troost wil, is de buik van mama of papa de plek bij uitstek om heerlijk weg te dromen. Ook bij uitstapjes naar de stad of een mooie wandeling in het bos bleek dragen veel gemakkelijker dan een buggy. Eens je de voordelen van dragen ontdekt, heb je er nog heel lang geniet van.

Ondertussen volgde ik verschillende opleidingen (o.a. aan het Instituut voor hechting) en specialiseerde ik me in het dragen van (ex-)premature baby’s.

Sommige knoopwijzen vergen enige oefening en er zijn enkele belangrijke principes die je je best eigen maakt. Wil je echt op een comfortabele en ergonomische manier dragen, dan zit het verschil soms echt in kleine tips en tricks die je op een draagconsult meekrijgt. Ook als je een draagzak of -doek wil aanschaffen is het aangewezen om eerst een ruime introductie te krijgen en een aantal types uit te proberen. Na die eerste kennismaking staat een doek of drager vooral gelijk aan genieten.