Home Dragen Free to grow a lot!

Free to grow a lot!

4 juni 2018

Zitverbreders: geniet langer van je draagzak

Vandaag even een kort blogje over een handig accessoire voor draagzakken: zitverbreders die de onderkant van je draagzak verbreden.

Het stond al even op mijn verlanglijstje, maar in de drukte van alledag kwam het er maar niet van ze eens in huis te halen. Ondertussen heb ik ze uitgebreid getest met mijn jongste spruit Hasse, en ik moet zeggen dat ik het waarlijk een toffe uitvinding vind!

Hasse heeft momenteel een maatje 92 en past daarmee nog maar nipt in de meeste van mijn favoriete draagzakken. Dankzij de zitverbreders wordt ze weer beter ondersteund aan haar beentjes en weet ik dat ze nog steeds perfect comfortabel zit. Een fijne investering dus om nog een paar maandjes verder te kunnen met je huidige draagzak!

Kort samengevat:

Wat doen ze? Ze verbreden het rugpand van je draagzak onderaan zodat langer wordende beentjes nog steeds voldoende steun krijgen en je kindje langer in kikkerhouding zit.

Hoe doen ze dat? Door een simpele bevestiging aan de onderkant van je drager.

Waar op letten? Check of de bovenkant van het rugpand nog hoog genoeg komt voor je kindje. Bij oudere kindjes hoeft dat niet meer zo strikt tot in het nekje te zijn, maar je wil toch dat ze comfortabel en veilig zitten. Veel dragers worden sneller te klein aan de beentjes, dan aan de rug. Zeker als ze bijvoorbeeld in slaap vallen is het wel handig als ze voldoende ondersteund worden en hun hoofd niet hangt te bungelen 😉 Je kan voor slapertjes ook altijd het zonnekapje als steun gebruiken.

Wanneer aanschaffen? Daar waar je kleine baby’s nog heel strikt knie tot knie wil ondersteunen, is dat bij groter wordende kindjes iets minder belangrijk maar ideaal is toch dat minstens een 2/3 van hun bovenbeen gesteund wordt. Wanneer dat niet meer het geval is, is het tijd voor een grotere draagzak… óf zitverbreders. Zeker voor kindjes die zo wat tussen twee dragers vallen en nog zouden verdrinken in een echte kleuterdrager kan het een handige overbrugging zijn.

Pluspunten? Voor een klein prijsje (gemiddeld tussen de 25 en 30 euro), kan je je draagzak nog langer doorgebruiken of kan je met één drager broertjes en zusjes van uiteenlopende leeftijden dragen. Daarnaast kan je ze later gebruiken om ook van je kleuterdrager langer plezier te hebben. Bovendien zitten dankzij de bredere spreiding de benen van je kindje dichter tegen je aan en bungelen ze niet waardoor het merkbaar lichter draagt.

Minpunten? Uiteraard net iets minder handig dan een perfect passende drager zonder verbreders (maar die heb je natuurlijk niet altijd).

Tula Free To Grow zitverbreders

Dit zijn degene die ik me aanschafte. Deze verbreders zijn compatibel met de verschillende dragers van Tula, maar daarnaast zijn ze bruikbaar met een aantal andere merken (o.a. Ergobaby, Manduca,…). Ze verbreden het zitgedeelte met 12 cm en ondersteunen zo de bovenbeentjes van je kindje weer meer.

Je bevestigt ze aan de heupband van je draagzak en maakt ze bovenaan met een drukknoopje vast aan de schouderriempjes (duurt alles bij mekaar een minuutje).

Je schuift ze over de heupband en knipt ze vast aan de schouderriem en klaar is kees.

Mogelijk nadeel is dat ze wel wat verschuiven naar buiten toe en een soort “spleetje” creëren tussen het rugpand en de verbreder, maar op het eerste zicht lijkt dit de houding van mijn dochter of haar comfort niet te storen.

Manduca Extend

Deze heb ik zelf nog niet in mijn bezit, maar ik hoop hem binnenkort ook eens uit te testen! Met deze zitverbreder kun je de zit van je draagzak in twee stappen verbreden. De kleinste stand levert aan elke kant een extra 2,5 cm op, de grootste stand verlengt per kant ongeveer 9 cm. Hij  kan zo meegroeien van ongeveer maat 86 tot maat 104.

De Extend bestaat uit twee tunnels die je om de heupband van je draagzak schuift, een elastisch rugdeel, en twee drukknoopjes om hem aan de schouderbanden te bevestigen. Dankzij de toevoeging van het rugdeel worden de ‘spleetjes’ van de Tula verbreders verleden tijd. Benieuwd of hij doet wat hij belooft en of hij compatibel is met andere merken. Wordt vervolgd 😉

Lees ook

1 comment

Kaat 13 september 2018 - 20:06

Laat mij gerust weten waar je de Manduca extend hebt gevonden! Anders zal het inderdaad met de Tula verbreders zijn. Zo’n leuke expertise hier!

Reply

Leave a Comment