Home Een kindje op neonatologie


Zorg voor jezelf

Bij een moeilijke zwangerschap of premature geboorte komt een berg zorgen en geregel kijken. Vanuit mijn therapeutische achtergrond en opgebouwde expertise rond prematuriteit sta ik tijdens deze bijzondere periode naast ouders als compagnon de route. Ik wil jullie in deze onzekere tijd helpen je eigen grenzen te bewaken. We zoeken samen hoe we de medische en emotionele noden kunnen verenigen, waken erover dat je de zorg voor jezelf niet uit het oog verliest.

Daarnaast zoek ik graag actief mee naar oplossingen voor praktische problemen (rechten en plichten t.o.v. werkgever, opvang voor broers of zusjes, aangepaste geboortekaartjes, pendelen tussen thuis en ziekenhuis, babybezoek, …).

Zorg voor je baby

Op neonatologie of NICU (Neonatal Intensive Care Unit) voel je je als ouder soms overbodig. Nochtans toont wetenschappelijk onderzoek aan dat de vertrouwde en veilige aanwezigheid van ouders voor een prematuur kindje zeer belangrijk is. Het is – zowel voor kindje als voor ouders – van groot belang dat jullie samen zijn en mekaar mooie momenten bezorgen die de moeilijke kunnen verzachten. Uiteraard doen we dat nooit zonder rekening te houden met de medische noden en de praktische mogelijkheden.

Thema’s die aan bod komen: het belang van kangoeroeën of huid-op-huid contact, hoe kan je een premature baby troost en nabijheid bieden, welk deel van de verzorging kan je zelf doen, … De benadering kan variëren naargelang van waar je bevalt. Ik werk aanvullend en op vraag van de ouders.

Borstvoeding

Bij vroeggeboorte help ik mama’s die dat wensen ook bij de opstart van borstvoeding. Wanneer je prematuur bevalt is dit (medisch gezien) zeker de beste keuze, maar net in deze situatie is borstvoeding vaak allesbehalve evident. Stress, vermoeidheid en afkolven zijn een moeilijke combinatie. Er zijn concrete kleine en grotere tips die echt een verschil kunnen maken. In de veelheid aan zorgverleners rondom je kan het fijn zijn om dit gewoon volgens jouw noden en in alle rust samen te kunnen bespreken.

Soms is de energie op en brengt het rust over te schakelen naar kunstvoeding. Die beslissing kan ouders achterlaten met een dubbel gevoel. We zorgen er samen voor dat die momenten een plaats krijgen.

Neem gerust vrijblijvend telefonisch contact op of stel je vraag via mail.