Van wieg naar schoot.
Nog niet zo heel lang geleden was het not done om je baby op vraag te voeden of om hem hele dagen op je schoot te laten slapen in plaats van in de wieg. Veel van onze (groot)ouders werden nog grootgebracht met het idee dat we een baby’tje al van bij het begin weerbaar en sterk moeten maken door niet op elk huiltje te reageren en door hem vooral rust te brengen met structuur en routine. Dit werd uiteraard met de beste bedoelingen gedaan en ja hoor, “we werden er ook groot mee”. Ondertussen werd er echter veel onderzoek gedaan naar de effecten van ouderlijke nabijheid op een pasgeborene en deze onderzoeken tonen aan dat we het belang daarvan niet kunnen overschatten. Van een betere gewichtstoename over een betere weerstand tot minder psychische problemen op latere leeftijd, de voordelen van een veel nabijheid en een responsieve opvoedingsstijl van bij het prille begin zijn talrijk.
Volg dat moeder- (of vader)gevoel!
Vertaald naar het dagelijkse leven heeft dit als gevolg dat we onze instincten als ouder meer mogen vertrouwen en onze kleintjes héél dichtbij houden, zeker in het begin! Als jij of je baby daar geen zin in hebben moét hij niet in dat wiegje slapen, moét je geen vast voedingsschema aanhouden of kan je gerust de hele dag rondlopen met je baby in de draagzak of -doek. Als je natuurlijk zelf even nood hebt aan wat ruimte of je baby’tje slaapt graag rustig in zijn eigen bedje, geniet daar dan vooral ook van! Laat ons het gewoon met z’n allen wel als een evidentie beschouwen dat de meeste baby’s en kinderen graag vastgehouden, geknuffeld en gedragen worden. En laat ons ruimte scheppen, emotioneel en praktisch, om dit als ouder te kunnen doen. Uiteraard hebben we niet alles zelf in handen (denk maar aan de wetgeving rond het aantal maanden moedersrust, de veel te korte tien dagen vaderschapsverlof, …), maar ik hoop dat men op beleidsniveau ook beseft dat je als mama of papa tijd moeten hebben om ouder te zijn, in ieders belang.
Geniet, en voel je vooral niet schuldig!
Het is een onderwerp dat regelmatig aan bod komt in consultaties. Ouders worstelen met het gevoel “hun baby te verwennen” als ze teveel toegeven aan die aanhankelijke momenten. Een tip die ik vaak meegeef: wees niet te streng voor jezelf en doe zoals voor jullie het beste voelt! Je hoeft niet de perfecte ouder te zijn, “goed genoeg” is in dit geval ook echt goed genoeg.