Home Ouderschap Week van de borstvoeding

Week van de borstvoeding

9 augustus 2019

…en ik ben zo blij dat social media barst van de borsten en baby’s! Andersom vind ik het best confronterend hoe vaak het thema in de praktijk op de voorgrond staat. Het kan voor heel moeilijke momenten zorgen. Of je je baby borst-, fles- of kunstvoeding geeft is zo een emotioneel thema… Het is een keuze waar dezer dagen ook veel nadruk op ligt. Veel van het welbevinden van onze kinderen wordt heel erg bij keuzes van ouders (en vaak nog nadrukkelijker bij moeders) gelegd. Naar mijn gevoel is het in onze maatschappij wel een beetje ‘een dingetje’ om vooral vanuit een individueel discours te redeneren en spreken. Misschien is het voor de politiek ook gemakkelijker dan enkele maatschappelijke vraagstukken (zorgen we wel genoeg voor jonge ouders? gaat er voldoende budget naar verlofmogelijkheden/kinderopvang/psychische begeleiding/…?) in de ogen te kijken?

Ik zie teveel schuld of schaamte, uitputtingsslagen en verscheurende keuzes die wegens de aard van het dilemma nooit ‘goed’ kunnen gemaakt worden… Dus laat ons deze week borstvoeding vieren, maar op een attente en verbindende manier. 

Mijn hart breekt als ik zie hoe ver sommige mama’s gaan en zich dan nog mislukt voelen terwijl ze zoveel moeite deden. Slechte begeleiding, een heftige start, baby die slecht drinkt of een te zware periode… er zijn zoveel redenen die ertoe kunnen leiden dat een andere optie zich opdringt. Daarnaast kan het ook gewoon een bewuste keuze zijn. En dat mag helemaal. Er is geen enkele periode waarin je als mens plots zoveel dingen moet kiezen als het moment waarop je ouder wordt… Maar het is meteen ook de periode waarop iedereen met een vergrootglas lijkt te kijken naar elke kleine of grote beslissing die je neemt. Zoveel verschillende visies en zoveel verschillende redenen aan de basis, het zou nogal kort door de bocht zijn om daaraan af te wegen wat voor een ouder iemand is.

Misschien wil ik van deze gelegenheid dan vooral gebruik maken een warme aanmoediging te formuleren richting alle mama’s (en papa’s uiteraard) die elke dag het beste van zichzelf geven om die kleintjes met liefde groot te brengen. Daar heffen wij met plezier het glas (of tas) op.

Lees ook

Leave a Comment