Home Soorten dragers

Rekbare (of tricot) doek

 

Dankzij het Belgische merk Babylonia vind je deze doeken tegenwoordig steeds vaker in het standaardassortiment (en op geboortelijsten) terug. De rekbare doek kan je gebruiken vanaf de geboorte, is lekker zacht én makkelijk omdat je hem kan voorknopen. Dat laatste betekent dat je kindje er in en uit kan, zonder dat je helemaal opnieuw moet knopen. Merken en types kunnen onderling sterk verschillen in rekbaarheid, breedte, materiaal, lengte en vormgeving. Dankzij hun gebruiksgemak en draagcomfort zijn deze doeken bij uitstek geschikt om baby’s het eerste jaar op de buik te dragen.

 

Voorbeelden: Tricot Slen van Babylonia, Bam+boo, ByKay, VipCarrier,…

 

 

 

Geweven doek

 

Geweven doeken ontdek je in vele materialen, vormen en maten in verschillende culturen. Bij ons wordt het vaakst de lange rechte gebruikt. Het belangrijkste verschil met de tricot doeken is uiteraard de rekbaarheid. Een geweven doek rekt niet of veel minder. De meest voorkomende soorten zijn katoen, linnen, wol, bamboe, zijde, hennep, tencel, repreve of een mix van deze materialen. Ze hebben elk voor- en nadelen. Ook de uiteenlopende weeftechnieken maken een doek uniek. Geweven doeken worden gemaakt in verschillende maten (van 2,2 m tot 5,2 m), zodat er bij elke lichaamsbouw en draagwijze wel een doek past. Het voordeel van een geweven doek is dat je hem langer kan gebruiken. Dankzij de stevige stof draag je hiermee zolang jij en je kindje het fijn vinden. Er bestaan ook heel veel verschillende knopen om je in te verdiepen. Van buikdragen over heupdragen tot verschillende rugknopen, het kan allemaal.

 

Voorbeelden: Didymos, Storchenwiege, Hoppediz, Little Frog, Lennylamb, Kokadi, Yaro, Oscha,…

 

 

 

Ringsling

 

Een ringsling is asymmetrisch en draag je over één schouder. Knopen is niet nodig, je haalt de stof gewoon door twee (meestal aluminium) ringen. Ook hiervan bestaan ondertussen veel verschillende modellen waarbij sommigen zelfs over vulling aan de schouder beschikken voor extra draagcomfort. Testen welke het beste bij jou past is hier de boodschap. De ringsling is vooral fijn voor korte afstanden, gezien je hem snel aan- en uitdoet. Dat het gewicht op één schouder rust maakt hem minder geschikt voor lange wandelingen of voor mensen met rugklachten. Net zoals de geweven doeken vind je dit exemplaar in veel verschillende materialen.

 

Voorbeelden: BB-Sling van Babylonia, Hava, Maya wrap,…

 

 

 

Mei Tai

 

De Mei Tai vindt zijn oorsprong in Azië. Letterlijk vertaald is het een drager met banden. Traditioneel is deze drager een vierkant of rechthoekig stuk gewatteerde stof met banden aan de vier hoeken. Dankzij zijn populariteit, vind je er nu ook hier makkelijk vele variaties van: eentje smalle of brede schouderbanden, al dan niet met een gewatteerd paneel, met of zonder slaapkapje, … Opnieuw is het interessant om verschillende merken te testen om te voelen wat voor jullie werkt.

 

Voorbeelden: Hop Tye van Hoppediz, Didytai van Didymos, BB-Tai van Babylonia, ByKay, Storchenwiege,…

 

 

 

Voorgevormde drager

 

… of soft structured carrier (SSC).

 

Een voorgevormde draagzak is een babydrager die, zoals het woord het zelf zegt, voorgevormd is. Hij hoeft niet rond het lichaam geknoopt te worden zoals een doek of Mei Tai. Een voorgevormde draagzak is het meest eenvoudige babydraagsysteem. Zelfs zonder ervaring met babydragen kunnen de meeste ouders de deze draagzak meteen gebruiken. Sommige voorgevormde dragers kan je vanaf de geboorte gebruiken, andere richten zich op grotere kinderen. Enkele groeien zelfs mee met je kind.
Er zijn veel voorgevormde dragers op de markt, zowel ergonomische als niet-ergonomische. Het aanbod van de draagzakken en allerlei babydragers is inmiddels zo groot, dat het kiezen van de geschikte draagzak moeilijk kan zijn. In een ergonomische draagzak wordt de baby in de anatomisch juiste houding gedragen: bolle rug, beentjes opgetrokken en gespreid in de ‘M-houding’ (lees: met knietjes hoger dan de billen). De stof van het rugpand van een goede babydrager is soepel, waardoor de rug van het kind zijn natuurlijke kromming behoudt. Deze dragers zijn veilig en laten een gezonde ontwikkeling van (heup)gewrichten en wervelkolom toe.
Zoals gezegd bestaan er veel verschillende uitvoeringen van. Elke drager claimt zijn eigen unieke eigenschappen, maar als je kiest voor een ergonomisch exemplaar kan je voor de rest gewoon je gevoel volgen. Vooral belangrijk is om er voldoende verschillende aan te passen en te kijken welke jullie voorkeur wegdraagt.

 

Voorbeelden: ErgoBaby, Boba, Tula, Manduca, Babylonia, Bondolino,…

 

 

 

Marsupi

 

De draagzak van Marsupi kun je vanaf de eerste dag na de geboorte van je kindje gebruiken en blijft de eerste negen maanden ideaal. Je kan je baby op de buik of op de heup dragen en het draagsysteem is geschikt voor kindjes tot 15 kg. Je kruist de banden over je rug en maakt ze vervolgens vooraan vast met klittenband: dat er geen gespen of andere harde sluitingen aan te pas komen maakt de Marsupi uniek. Om met dit systeem aan de slag te gaan heb je amper ervaring nodig, aan- en uitdoen is makkelijk.